Dzisiaj jest: Środa, 16.08.2017 Imieniny: Rocha i Joachima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Ciasteczka z płatków owsianych


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 125 g  masła
  • 75 g  cukru
  • 1 łyżka  płynnego miodu
  • 350 g  prasowanych płatków owsianych
  • 75 g  groszków z czekolady deserowej
  • 50 g  rodzynków sułtańskich

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm.
  2. Wrzucić do rondla masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa.
  3. Zdjąć z ognie, dodać płatrki owsiane i starannie wymieszać. Dorzucić groszki i rodzynki, dokładnie wymieszać.
  4. Przełożyć masę do formy i docisnąć.
  5. Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Gdy nieco przestygną, zaznaczyć porcję nożem. Pokroić, gdy ciasto wystygnie i przełożyć na metalową kratkę.
  6. RADA: Ciasteczka można przechowywać przez tydzień w szczelnym pojemniku, choć są tak pyszne, że na pewno zostaną zjedzone wcześniej!
  7. PROPOZYCJA: Płatki owsiane można częściowo zastąpić posiekanymi orzechami lub pestkami słonecznika wymieszanymi z suszonymi owocami.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE