Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 125 g masła
- 75 g cukru
- 1 łyżka płynnego miodu
- 350 g prasowanych płatków owsianych
- 75 g groszków z czekolady deserowej
- 50 g rodzynków sułtańskich
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem kwadratową formę do pieczenia o boku długości 20 cm.
- Wrzucić do rondla masło, cukier i miód. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż się roztopią i powstanie jednolita masa.
- Zdjąć z ognie, dodać płatrki owsiane i starannie wymieszać. Dorzucić groszki i rodzynki, dokładnie wymieszać.
- Przełożyć masę do formy i docisnąć.
- Piec przez około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Gdy nieco przestygną, zaznaczyć porcję nożem. Pokroić, gdy ciasto wystygnie i przełożyć na metalową kratkę.
- RADA: Ciasteczka można przechowywać przez tydzień w szczelnym pojemniku, choć są tak pyszne, że na pewno zostaną zjedzone wcześniej!
- PROPOZYCJA: Płatki owsiane można częściowo zastąpić posiekanymi orzechami lub pestkami słonecznika wymieszanymi z suszonymi owocami.
Źródło przepisu: Książka kucharska