Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasteczka z żurawiną


18.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 200 g  mąki
  • 1 szczypta  soli
  • 100 g  masła
  • 100 g  cukru
  • 1 sztuka żółtko
  • 1 sztuka cytryna
  • 100 g  suszonej żurawiny
  • 30 g  mielonych migdałów

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej z solą. Z umytej i osuszonej cytryny zetrzyj skórkę i wyciśnij 2 łyżki soku.
  2. Masło zmiksuj z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawaj kolejno żółtko, skórkę cytrynową, mąkę i sok z cytryny. Na koniec dodaj żurawinę i wymieszaj.
  3. Z ciasta uformuj wałek o długości 20 cm. Rozłóż na blacie folię spożywczą, rozsyp na niej mielone migdały, a następnie połóż na niej wałek ciasta. Turlaj, tak aby całe ciasto pokryło się migdałami. Zawiń wałek w folię i włóż na 60 minut do lodówki.
  4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wałek ciasta pokrój na plasterki grubości 8 mm, układaj je na blasze zachowując między nimi odstępy. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE