Dzisiaj jest: Niedziela, 15.12.2019 Imieniny: Celiny i Waleriana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Ciasto cytrynowe


09.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 35 dag  miękkiego masła
  • 35 dag  cukru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 5 sztuk jajek
  • 275 g  mąki pszennej
  • 12 dag  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier
  • 25 dag  cukru pudru
  • 7 łyżek  soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj cukier, skórkę cytrynową i jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaj do masy w dwóch porcjach. Utrzyj wszystko mikserem na gładką masę.
  2. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż na nią ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i odstaw, by ciasto wystygło.
  3. Cukier puder przesiej i wymieszaj z sokiem cytrynowym, aby powstał lukier. Posmaruj nim przestudzone ciasto i odstaw, by lukier zastygł.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE