Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Ciasto cytrynowe


09.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 35 dag  miękkiego masła
  • 35 dag  cukru
  • skórka starta z dwóch cytryn
  • 5 sztuk jajek
  • 275 g  mąki pszennej
  • 12 dag  mąki ziemniaczanej
  • 2 sztuki płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Lukier
  • 25 dag  cukru pudru
  • 7 łyżek  soku z cytryny

Sposób przyrządzania:

  1. Miękkie masło utrzyj na gładką masę. Ciągle ucierając stopniowo dodawaj cukier, skórkę cytrynową i jajka. Mąkę wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia i dodaj do masy w dwóch porcjach. Utrzyj wszystko mikserem na gładką masę.
  2. Blachę o wymiarach 30 x 40 cm wysmaruj tłuszczem i przełóż na nią ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmij i odstaw, by ciasto wystygło.
  3. Cukier puder przesiej i wymieszaj z sokiem cytrynowym, aby powstał lukier. Posmaruj nim przestudzone ciasto i odstaw, by lukier zastygł.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE