Dzisiaj jest: Sobota, 21.07.2018 Imieniny: Daniela i Andrzeja



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Ciasto gruszkowe


03.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

  • 1.5 kg  gruszek
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 3 szklanki  mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 150 g  margaryny
  • 1 szklanka  cukru
  • 3 sztuki jajka
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  bułki tartej

Sposób przyrządzania:

  1. Gruszki umyj, obierz i oczyść z nasion. Pokrój w ćwiartki i skrop sokiem z cytryny.
  2. Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, margarynę prosto z lodówki, cukier i jajka. Posiekaj wszystko nożem, by składniki się połączyły. Następnie szybko zagnieć ciasto, odetnij 1/3 ciasta i włóż do zamrażalnika na 10 minut.
  3. Blachę posmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyklej resztą ciasta. Na cieście rozłóż pokrojone gruszki. Wyjmij ciasto z zamrażalnika i potarkuj je na wierzch gruszek. Piecz 50 minut w 180 st. C.
  4. Przed podaniem ciasto posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE