Dzisiaj jest: Wtorek, 12.11.2019 Imieniny: Renaty i Witolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Ciasto jeż


12.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 6 sztuk jajek
  • 2 szklanki  cukru
  • 1 szklanka  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 12 łyżek  ciepłej wody
  • 1 sztuka mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao
    Krem
  • 2 sztuki margaryny
  • 2 szklanki  cukru
  • 6 sztuk jajek
  • 2 sztuki kieliszki wódki
  • 3 łyżki  kakao
    Polewa
  • 3 łyżki  wody
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 4 łyżki  cukru
  • 4 łyżki  kakao
    Dodatkowo
  • wiśnie
  • orzechy
  • migdały

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Do miski wrzuć żółtka, szklankę cukru i 12 łyżek wody. Zmiksuj. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj, wsypuj stopniowo do żółtek i mieszaj. Do białek dodaj szklankę cukru i ubij na sztywną pianę. Dodaj białka do ciasta i wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Krem: Białka ubij na parze. Następnie dodaj margarynę, cukier, żółtka, wódkę i kakao. Zmiksuj na gładki krem.
  3. Polewa: W rondelku rozpuść margarynę, cukier i wodę. Dodaj kakao i wymieszaj.
  4. Jeż: Biszkopt podziel na większą i mniejszą część. Z każdej wykrój kształt jeża i podziel na 3 warstwy. Na większą warstwę nałóż krem, orzechy i wiśnie. Z każdą warstwą postępuj podobnie, formując kształt jeża. Na koniec polej jeża polewą i wbij kolce z migdałów. Wąsy i oczy zrób z kremu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE