Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Ciasto jeż


12.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 6 sztuk jajek
  • 2 szklanki  cukru
  • 1 szklanka  mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka  mąki pszennej
  • 12 łyżek  ciepłej wody
  • 1 sztuka mały proszek do pieczenia
  • 2 łyżki  kakao
    Krem
  • 2 sztuki margaryny
  • 2 szklanki  cukru
  • 6 sztuk jajek
  • 2 sztuki kieliszki wódki
  • 3 łyżki  kakao
    Polewa
  • 3 łyżki  wody
  • 1/2 kostki  margaryny
  • 4 łyżki  cukru
  • 4 łyżki  kakao
    Dodatkowo
  • wiśnie
  • orzechy
  • migdały

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Do miski wrzuć żółtka, szklankę cukru i 12 łyżek wody. Zmiksuj. Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i kakao wymieszaj, wsypuj stopniowo do żółtek i mieszaj. Do białek dodaj szklankę cukru i ubij na sztywną pianę. Dodaj białka do ciasta i wymieszaj. Wylej ciasto na blachę i piecz około 40 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Krem: Białka ubij na parze. Następnie dodaj margarynę, cukier, żółtka, wódkę i kakao. Zmiksuj na gładki krem.
  3. Polewa: W rondelku rozpuść margarynę, cukier i wodę. Dodaj kakao i wymieszaj.
  4. Jeż: Biszkopt podziel na większą i mniejszą część. Z każdej wykrój kształt jeża i podziel na 3 warstwy. Na większą warstwę nałóż krem, orzechy i wiśnie. Z każdą warstwą postępuj podobnie, formując kształt jeża. Na koniec polej jeża polewą i wbij kolce z migdałów. Wąsy i oczy zrób z kremu.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE