Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Ciasto
- 100 g marchwi
- 6 sztuk jajek
- 125 g cukru pudru
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- 125 g nieobranych migdałów
- 100 g mąki poznańskiej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- 50 g pestek dyni
- Wykończenie
- 120 g marmolady morelowej
- 100 g masy marcepanowej
- zielony barwnik spożywczy
- 12 sztuk czereśni kandyzowanych
- pestki z dyni do ozdoby
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ubić z połową cukru pudru i skórką z cytryny. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywno. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Dodać drobno starte migdały ze skórką, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, a pod koniec posiekane nasiona dyni.
- Blachę o wymiarach 30x40 cm i koniecznie wyższą krawędzią wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piec ok. 40 minut.
- Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Potem je wyjąć, rozkroić na dwa blaty 30x20 cm. Jeden blat posmarować połową marmolady morelowej, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałą marmoladą.
- Masę marcepanową zabarwić na kolor jasnozielony. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek o wymiarach 20x30 cm. Ułożyć go na wierzchu ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym umieścić można czereśnię kandyzowaną oraz nasiona dyni do ozdoby.
Źródło przepisu: gazeta życie na gorąco