Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Ciasto marchewkowe z morelową nutą


08.09.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Ciasto
  • 100 g  marchwi
  • 6 sztuk jajek
  • 125 g  cukru pudru
  • 1 łyżka  otartej skórki z cytryny
  • 2 łyżki  soku z cytryny
  • 125 g  nieobranych migdałów
  • 100 g  mąki poznańskiej
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
  • 50 g  pestek dyni
    Wykończenie
  • 120 g  marmolady morelowej
  • 100 g  masy marcepanowej
  • zielony barwnik spożywczy
  • 12 sztuk  czereśni kandyzowanych
  • pestki z dyni do ozdoby

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Żółtka ubić z połową cukru pudru i skórką z cytryny. Białka ubić z pozostałym cukrem i sokiem z cytryny na sztywno. Pianę z białek delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Dodać drobno starte migdały ze skórką, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia, a pod koniec posiekane nasiona dyni.
  2. Blachę o wymiarach 30x40 cm i koniecznie wyższą krawędzią wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przelać ciasto, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 st. Piec ok. 40 minut.
  3. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Potem je wyjąć, rozkroić na dwa blaty 30x20 cm. Jeden blat posmarować połową marmolady morelowej, przykryć drugim blatem, lekko docisnąć. Wierzch posmarować pozostałą marmoladą.
  4. Masę marcepanową zabarwić na kolor jasnozielony. Rozwałkować na stolnicy na cienki placek o wymiarach 20x30 cm. Ułożyć go na wierzchu ciasta. Ciasto pokroić na kwadraty, na każdym umieścić można czereśnię kandyzowaną oraz nasiona dyni do ozdoby.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE