Dzisiaj jest: Poniedziałek, 28.05.2018 Imieniny: Augustyna i Jaromira



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5798

Ciasto orzechowe


22.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  mąki + do posypania blatu i formy
  • 450 g  cukru
  • sól
  • 150 g  zimnego masła
  • 200 g  kremówki
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  orzechów włoskich
  • 200 g  orzeszków ziemnych
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. 300 g mąki wsyp do miski. Dodaj 150 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na placek o średnicy 30 cm. Gotowy placek przełóż do formy i wywiń jego brzegi tak, by wystawały poza blachę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Orzechy włoskie posiekaj wraz z orzechami ziemnymi. 300 g cukru skarmelizuj, a następnie dodaj do niego kremówkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj, ciągle mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Dodaj orzechy, wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie.
  4. Odłożoną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 24 cm. Przykryj nim masę orzechową, brzegi wyrównaj i sklej.
  5. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw w blasze do ostygnięcia. Zimną tartę wyjmij z formy i odstaw na minimum 12 godzin.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE