Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.12.2017 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5784

Ciasto orzechowe


22.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 300 g  mąki + do posypania blatu i formy
  • 450 g  cukru
  • sól
  • 150 g  zimnego masła
  • 200 g  kremówki
  • 1 sztuka jajko
  • 200 g  orzechów włoskich
  • 200 g  orzeszków ziemnych
  • tłuszcz do posmarowania formy

Sposób przyrządzania:

  1. Formę do tarty o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką. 300 g mąki wsyp do miski. Dodaj 150 g cukru, pokrojone na kawałki masło, jajko i szczyptę soli. Zagnieć ciasto. 1/3 ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.
  2. 2/3 ciasta rozwałkuj na posypanym mąką blacie, na placek o średnicy 30 cm. Gotowy placek przełóż do formy i wywiń jego brzegi tak, by wystawały poza blachę. Całość przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
  3. Orzechy włoskie posiekaj wraz z orzechami ziemnymi. 300 g cukru skarmelizuj, a następnie dodaj do niego kremówkę i doprowadź do wrzenia. Gotuj, ciągle mieszając, aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Dodaj orzechy, wymieszaj i wyłóż na ciasto w formie.
  4. Odłożoną wcześniej 1/3 ciasta rozwałkuj na placek o średnicy 24 cm. Przykryj nim masę orzechową, brzegi wyrównaj i sklej.
  5. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st. C. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 st. C i piecz jeszcze 15 minut. Następnie wyjmij ciasto z piekarnika i zostaw w blasze do ostygnięcia. Zimną tartę wyjmij z formy i odstaw na minimum 12 godzin.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE