Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 2/3 szklanki cukru
- 5 sztuk jajek
- 16 g cukru wanilinowego
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 12 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem owocowy
- 4 łyżeczki żelatyny
- 300 g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 16 g cukru wanilinowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 400 ml śmietany kremówki
- Dodatkowo
- 100 g dżemu z czarnej porzeczki
- 50 g wiórków kokosowych
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Jajka ubij z 3 łyżkami gorącej wody. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Krem owocowy: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Truskawki zmiksuj. Mus wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i rozrobioną żelatyną. Kremówkę ubij, wymieszaj z musem truskawkowym.
- Ciasto tortowe z kremem: Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 równe części. Dwa placki posmaruj dżemem i 1/3 kremu. Każdy ułóż jeden na drugim. Przykryj trzecim biszkoptem, rozsmaruj pozostały krem i posyp wiórkami kokosowymi.
Źródło przepisu: moja Kuchnia