Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Ciasto tortowe z kremem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 2/3 szklanki  cukru
  • 5 sztuk jajek
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 12 łyżek  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia
    Krem owocowy
  • 4 łyżeczki  żelatyny
  • 300 g  truskawek
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 16 g  cukru wanilinowego
  • 1 łyżka  soku z cytryny
  • 400 ml  śmietany kremówki
    Dodatkowo
  • 100 g  dżemu z czarnej porzeczki
  • 50 g  wiórków kokosowych
  • papier do pieczenia

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Jajka ubij z 3 łyżkami gorącej wody. Ciągle mieszając stopniowo dodawaj cukier i cukier wanilinowy. Do powstałej masy przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Krem owocowy: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody. Truskawki zmiksuj. Mus wymieszaj z cukrem, cukrem wanilinowym, sokiem z cytryny i rozrobioną żelatyną. Kremówkę ubij, wymieszaj z musem truskawkowym.
  3. Ciasto tortowe z kremem: Ostudzone ciasto przekrój wzdłuż na 3 równe części. Dwa placki posmaruj dżemem i 1/3 kremu. Każdy ułóż jeden na drugim. Przykryj trzecim biszkoptem, rozsmaruj pozostały krem i posyp wiórkami kokosowymi.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE