Dzisiaj jest: Czwartek, 24.05.2018 Imieniny: Joanny i Zuzanny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Ciasto w paski


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 125 g  miękkiej margaryny
  • 125 g  cukru
  • 2 sztuki jajka
  • 100 g  mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 25 g  kakao w proszku
  • 2 sztuki łyzki mleka
    Masa z białej czekolady
  • 75 g  białej czekolady
  • 2 sztuki łyzki mleka
  • 150 g  masła
  • 125 g  cukru pudru
  • 2 łyżki  likieru pomarańczowego
  • do dekoracji rurki z czekolady (przepis poniżej)

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem dwie 400 gramowe puszki po konserwach i wyłożyć pergaminem.
  2. Utrzec margarynę z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, ciągle ucierając. Do masy przesiać proszek do pieczenia i kakao. Starannie wymieszać, wlać mleko i ponownie wymieszać.
  3. Przełożyć ciasto do puszek. Postawić je na blasze do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 minut albo do chwili, gdy ciasto będzie się uginać przy dotykaniu. Zostawić w puszkach na 5 minut do ostygnięcia, nastepnie wyjąć ciasto z puszek i przełożyć na metalową kratkę.
  4. Aby przygotować masę, należy rozgrzać w rondelku na małym ogniu czekoladę z mlekiem i mieszać, aż powstanie gładka masa. Nieco wystudzić. Utrzeć masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać likier i wymieszać. Stopniowo dolewać do czekolady, cały czas ucierając.
  5. Pokroić ciasto na 1 cm plastry, nastepnie posmarować masą czekoladową i posklejać.
  6. Wyłozyć ciasto na talerz, resztą masy posmarować wierzch i boki. Przybrać czekoladowymi rurkami, podawać pokrojone na ukosne plastry.
  7. CZEKOLADOWE RURKI: Aby zrobić rurki z czekolady, należy na deskę z marmuru lub akrylu wylać roztopioną czekoladę i rozsmarować ją cienko szpatułką. Pozostawić w temperaturze pokojowej, aby stężała. Ustawić szpachelkę pod kątem 25 stopni i podważać nią czekoladę tak, by powstały rurki. Zdejmować je z deski i wkładać do lodówki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE