Dzisiaj jest: Czwartek, 15.11.2018 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5822

Ciasto z bezową czapeczką


31.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 225 g  herbatników czekoladowych
  • 4 łyżki  masła
    Masa
  • 3 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 4 łyżki  mąki kukurydzianej
  • 600 ml  mleka
  • 100 sztuk stopionej czekolady deserowej
    Beza
  • 2 sztuki białka
  • 7 łyżek  cukru
  • 1/4 łyżeczki  esencji waniliowej

Sposób przyrządzania:

  1. Wsypać herbatniki do plastikowej torebki i rozkruszyć przy pomocy wałka. Przesypać do miski. Roztopić masło, wlać do herbatników i starannie wymieszać. Przełożyć herbatniki do formy do flanów lub płaskiego żaroodpornego naczynia o średnicy 23 cm i mocno docisnąć do dna oraz boków.
  2. Aby przygotować masę, należy utrzeć żółtka z cukrem i mąką na puszystą masę, w razie potrzeby dodając nieco zimnego mleka. Mleko rozgrzać doprowadzając je niemal do wrzenia, następnie powoli dolewać do żółtek z cukrem, cały czas mieszając.
  3. Przelać do rondla, gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia. Dolać stopioną czekoladę i starannie wymieszać. Następnie wylać na masę z herbatników.
  4. Zrobić bezę: ubić sztywną pianę z białek. Stopniowo wsypywać trzy czwarte cukru, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Dosypać resztę cukru, wlać esencję waniliową i wymieszać.
  5. Wyłożyć bezę na masę czekoladową, tworząc na wierzchu przy pomocy łyżki fantazyjne wzory. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 30 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika albo gdy nieco przestygnie.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE