Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- Ciasto
- 2 sztuki (niepełne) szklanki mąki pszennej
- 150 g sera białego
- 4 łyżki cukru
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- Krem
- 2 sztuki jajka
- 2 sztuki żółtka
- 1 szklanka mleka
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Beza
- 2 sztuki białka
- 4 łyżki cukru
- Dodatkowo
- 2 sztuki puszki gruszek w syropie
- papier do pieczenia
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ciasto: Ser zmiel. Dodaj cukier, olej, mleko i sól. Utrzyj. Ciągle ucierając powoli wsypuj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wyrób gładkie ciasto.
- Krem: Jajka i żółtka utrzyj z cukrem. Dodaj mleko i mąkę. Wymieszaj.
- Beza: Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.
- Ciasto z gruszkami: Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż na nią ciasto. Na ciasto serowe wylej krem i ułóż na nim pokrojone w cienkie plasterki gruszki. Piecz 45 minut w temperaturze 200 st. C.
- Po tym czasie wyjmij ciasto, ułóż na nim bezę i piecz jeszcze 10-15 minut w temperaturze 180 st. C.
Źródło przepisu: moja Kuchnia