Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Creme brulee


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 500 ml  śmietany 36%
  • 6 sztuk żółtek
  • 1/3 szklanki  cukru
  • 4 łyżeczki  brązowego cukru
  • 1 sztuka laska wanilii

Sposób przyrządzania:

  1. Śmietanę zagotować z cukrem i przeciętą wzdłuż laską wanilii. Gdy zacznie się gotować na brzegach zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  2. Żółtka ubić, ale nie na puszysto. Dolewać powoli śmietanę cały czas mieszając, ale starając się nie napowietrzać masy.Napełnić naczynia, wlewając krem przez sitko. Piec około 50 minut w 100 stopniach.
  3. Krem ostudzić i schłodzić minimum 5 godzin (a najlepiej całą noc) w lodówce.
  4. Każdą porcję deseru posypać łyżeczką brązowego cukru i skarmelizować, aż cukier się roztopi i powstanie skorupka. W tym celu można użyć specjalnego palnika. Można też maksymalnie nagrzać górną grzałkę grilla w piekarniku i wstawić desery na chwilę do piekarnika. Trzeba uważać, żeby cukier się nie przypalił, bo będzie gorzki.
  5. Desery włożyć jeszcze na godzinę do lodówki.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 18

Przepisy: 15


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE