Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Croustade - kanadyjski deser z gruszek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 45 ml  porto
  • 6 sztuk dojrzałych gruszek
  • 10 dag  masła
  • 8 dag  czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 8 dag  mielonych migdałów
  • 4 dag  białego cukru
  • 6-7 dag  brązowego cukru
  • 8 dag  mąki
  • 1 szczypta  przyprawy 'Pięć smaków'

Sposób przyrządzania:

    Wlej porto do małego rondelka, dodaj obrane gruszki pokrojone w dość dużą kostkę i gotuj przez 3 minuty. W miseczce utrzyj 8 dag masła, dodaj czekoladę, migdały, oba cukry, przyprawy, mąkę. Wyrabiaj palcami, aż otrzymasz kruszonkę. Żaroodporną formę posmaruj resztą masła. Poukładaj w niej gruszki, posyp kruszonką, piecz w temp. 180°C, aż ciasto będzie mocno przyrumienione i chrupiące. Trwa to około 40 minut. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi, jogurtem naturalnym lub śmietanką.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE