Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Croustade - kanadyjski deser z gruszek


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 45 ml  porto
  • 6 sztuk dojrzałych gruszek
  • 10 dag  masła
  • 8 dag  czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 8 dag  mielonych migdałów
  • 4 dag  białego cukru
  • 6-7 dag  brązowego cukru
  • 8 dag  mąki
  • 1 szczypta  przyprawy 'Pięć smaków'

Sposób przyrządzania:

    Wlej porto do małego rondelka, dodaj obrane gruszki pokrojone w dość dużą kostkę i gotuj przez 3 minuty. W miseczce utrzyj 8 dag masła, dodaj czekoladę, migdały, oba cukry, przyprawy, mąkę. Wyrabiaj palcami, aż otrzymasz kruszonkę. Żaroodporną formę posmaruj resztą masła. Poukładaj w niej gruszki, posyp kruszonką, piecz w temp. 180°C, aż ciasto będzie mocno przyrumienione i chrupiące. Trwa to około 40 minut. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi, jogurtem naturalnym lub śmietanką.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE