Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Croustade - kanadyjski deser z gruszek


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

kanadyjska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 osób


Składniki

  • 45 ml  porto
  • 6 sztuk dojrzałych gruszek
  • 10 dag  masła
  • 8 dag  czekolady gorzkiej lub deserowej
  • 8 dag  mielonych migdałów
  • 4 dag  białego cukru
  • 6-7 dag  brązowego cukru
  • 8 dag  mąki
  • 1 szczypta  przyprawy 'Pięć smaków'

Sposób przyrządzania:

    Wlej porto do małego rondelka, dodaj obrane gruszki pokrojone w dość dużą kostkę i gotuj przez 3 minuty. W miseczce utrzyj 8 dag masła, dodaj czekoladę, migdały, oba cukry, przyprawy, mąkę. Wyrabiaj palcami, aż otrzymasz kruszonkę. Żaroodporną formę posmaruj resztą masła. Poukładaj w niej gruszki, posyp kruszonką, piecz w temp. 180°C, aż ciasto będzie mocno przyrumienione i chrupiące. Trwa to około 40 minut. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi, jogurtem naturalnym lub śmietanką.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

    Bruce Fife

    Wydawnictwo: Vital


    Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE