Przygotowanie:
Kuchnia:
angielska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 720 g śliwek w kompocie
- 1 sztuka laska cynamonu
- 1 sztuka gwiazdka anyżu
- sól
- 50 g cukru + 2 łyżki
- 5 łyżek czerwonego wina
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 50 g zimnego masła
- 1 sztuka żółtko
- cukier puder do posypania
- mąka i tłuszcz do foremek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Śliwki osącz. Odmierz 100 ml kompotu i zagotuj z cynamonem, anyżem, 2 łyżkami cukru oraz winem. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Dodaj do gotującego się kompotu śliwkowego i wymieszaj. Gotuj przez 1 minutę. Dodaj śliwki. Cynamon i anyż wyjmij.
- Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Mąkę pszenną wymieszaj z proszkiem do pieczenia, 50 g cukru, cukrem wanilinowym i solą. Dodaj żółtko oraz pokrojone na kawałki masło. Zagnieć kruszonkę.
- 4 małe foremki posmaruj tłuszczem i posyp mąką. Zagęszczony kompot śliwkowy przełóż do tak przygotowanych naczynek.
- Zawartość foremek posyp kruszonką. Piecz 30 minut. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku