Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Cygańskie ścieżki


24.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 1.5 szklanek  cukru
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 9 sztuk białek
  • 4 sztuki żółtka
  • 1.5 szklanek  + 2 łyżki mąki
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szklanka  oleju
  • 1 łyżka  kakao
  • 3 łyżki  suchego maku
  • 1 opakowanie  kisielu wiśniowego
    Masa
  • 50 dag  serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 20 dag  galaretek w cukrze
  • 1 opakowanie  galaretki brzoskwiniowej

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Do białek dodaj cukier i cukier waniliowy. Ubij na sztywną pianę. Mieszając, stopniowo dodawaj 1,5 szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia oraz olej. Powstałe ciasto podziel na 4 części.
  2. Do pierwszej części dodaj 4 żółtka i 2 łyżki mąki, do drugiej dodaj kakao, do trzeciej - kisiel, a do czwartej - mak. Lekko wymieszaj.
  3. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na środek blachy wyłóż dość gruby kleks z pierwszego ciasta, a wokół niego z kolejnych części ciasta układaj kolejne grube warstwy, tworząc okręgi.
  4. Ciasto piecz 40 minut w temperaturze 180 st. C. Odstaw, by ostygło. Następnie przekrój wzdłuż na dwa placki (spód powinien być znacznie cieńszy).
  5. Masa: Galaretkę rozrób w szklance wrzątku. Odstaw, by ostygła. Galaretki w cukrze pokrój w kostkę i wrzuć do serka homogenizowanego. Następnie dodaj też tężejącą galaretkę brzoskwiniową. Wymieszaj. Gdy zacznie tężeć, przełóż masą dwa placki ciasta.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE