Dzisiaj jest: Poniedziałek, 24.02.2020 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Cytrusowe muffiny


18.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 12 osób


Składniki

  • 1 sztuka cytryna
  • 1 sztuka grapefruit
  • 1 sztuka pomarańcza
  • 2 szklanki  mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szklanka  mleka
  • 1/2 szklanki  oleju
  • 1 sztuka jajko
  • 500 ml  śmietanki 30 %
  • 1 łyżka  cukru pudru

Sposób przyrządzania:

  1. Cytrusy sparz. Z grapefruita i pomarańczy wyciśnij sok. Zetrzyj skórkę z pomarańczy i cytryny.
  2. Do miski wrzuć mąkę, cukier, proszek do pieczenia i wymieszaj. Mleko, olej i jajko wymieszaj w drugiej misce. Następnie przelej je do suchych składników, dodaj jeszcze wyciśnięty sok i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Ciasto nakładaj do foremek na 2/3 wysokości. Piecz 25 minut w temperaturze 160 st. C. Ostudź.
  4. Śmietankę ubij z cukrem pudrem. Dodaj startą skórkę z cytryny. Udekoruj nią ostudzone muffiny.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE