Dzisiaj jest: Sobota, 24.02.2018 Imieniny: Macieja i Bogusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5791

Cytrynowy sernik


29.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 250 g  serka mascarpone
  • 600 g  twarogu śmietankowego
  • 240 g  drobnego cukru
  • 6 sztuk jajek
  • 2 łyżeczki  ekstraktu z wanilii
  • 4 sztuki cytryny
  • 80 g  zwykłego cukru
  • 80 g  zimnego masła

Sposób przyrządzania:

  1. Cytryny sparz, wyszoruj i osusz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę, a z dwóch cytryn wyciśnij sok.
  2. Do metalowej miski wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj sok z cytryny, połowę startej skórki oraz zwykły cukier i wymieszaj. Miskę ustaw w garnku z delikatnie gotującą się wodą.
  3. Drewnianą łyżką mieszaj masę, a gdy jej temperatura zacznie rosnąć, dodawaj po łyżce zimnego masła, wciąż mieszając. Powinno to zająć około 10 minut. Gęstniejący sos zdejmij z ognia i odstaw, by ostygł.
  4. Serek mascarpone, ser śmietankowy i pozostałą skórkę z cytryny zmiksuj przez 3-5 minut na gładką masę. Następnie dodaj drobny cukier i miksuj jeszcze 3 minuty. Wbij kolejno 4 jajka i miksuj. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
  5. Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę serową. Ustaw na kratce na środku piekarnika, a na dolną półkę wstaw blachę z 3 szklankami wody. Piecz 60 minut w temperaturze 160 st. C.
  6. Następnie studź przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyjmij i odstaw na 2-3 godziny. Zdejmij obręcz, polej sosem cytrynowym i odstaw na 10-15 minut.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olej lniany Olej lniany

Iwan Nieumywakin

Wydawnictwo: Hartigrama


Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE