Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 8 - 10 osób
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 600 g twarogu śmietankowego
- 240 g drobnego cukru
- 6 sztuk jajek
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 sztuki cytryny
- 80 g zwykłego cukru
- 80 g zimnego masła
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cytryny sparz, wyszoruj i osusz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj skórkę, a z dwóch cytryn wyciśnij sok.
- Do metalowej miski wbij dwa jajka i roztrzep je widelcem. Następnie dodaj sok z cytryny, połowę startej skórki oraz zwykły cukier i wymieszaj. Miskę ustaw w garnku z delikatnie gotującą się wodą.
- Drewnianą łyżką mieszaj masę, a gdy jej temperatura zacznie rosnąć, dodawaj po łyżce zimnego masła, wciąż mieszając. Powinno to zająć około 10 minut. Gęstniejący sos zdejmij z ognia i odstaw, by ostygł.
- Serek mascarpone, ser śmietankowy i pozostałą skórkę z cytryny zmiksuj przez 3-5 minut na gładką masę. Następnie dodaj drobny cukier i miksuj jeszcze 3 minuty. Wbij kolejno 4 jajka i miksuj. Na koniec dodaj ekstrakt z wanilii.
- Tortownicę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na nią masę serową. Ustaw na kratce na środku piekarnika, a na dolną półkę wstaw blachę z 3 szklankami wody. Piecz 60 minut w temperaturze 160 st. C.
- Następnie studź przez 10 minut w zamkniętym piekarniku. Po tym czasie wyjmij i odstaw na 2-3 godziny. Zdejmij obręcz, polej sosem cytrynowym i odstaw na 10-15 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka