Dzisiaj jest: Sobota, 21.09.2019 Imieniny: Hipolita i Mateusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Czekoladowe ptasie mleczko


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 200 g  czekolady deserowej
  • 100 g  masła
  • 3 sztuki żółtka
  • 75 g  cukru
  • 1 łyżeczka  esencji czekoladowej lub 1 łyżka likieru czekoladowego
  • 300 ml  śmietanki kremówki
    Do przybrania
  • owoce w czekoladzie
  • gęsta. kwaśna śmietana
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na kawałki. Do miski umieszczonej na rondlu z wrzącą wodą wrzucić czekoladę i masło. Mieszać, aż się roztopią i połączą w gładką masę. Zdjąć z ognia i odstawić, aby masa wystygła.
  2. W misce utrzeć żółtka z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewać masę czekoladową, ubijając elektrycznym mikserem ręcznym, ustawionym na najniższą prędkość. Wlać esencję czekoladową lub likier i wymieszać.
  3. Ubić śmietankę, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę do sześciu kompotierek lub metalowych foremek. Schłodzić w lodówce prze co najmniej dwie godziny.
  4. Przed podaniem wyłożyć ptasie mleczko na talerzyki. Jeśli wyjęcie deseru z foremek nastręcza trudności, należy zanurzyć foremki na kilka sekund w misce z ciepłą wodą. Podawać z owocami w czekoladzie i gęstą, kwaśną śmietanką, posypane kakao w proszku.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE