Dzisiaj jest: Niedziela, 24.09.2017 Imieniny: Gerarda i Teodora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5777

Czekoladowe trójkąty


21.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  masła
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  czekoladowego mleka
  • 225 g  herbatników maślanych
  • 75 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej lub czekolady mlecznej
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem płytką okrągłą formę do pieczenia lub formę do tarty o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
  2. W rondlu powoli podgrzewać masło, miód i mleko czekoladowe, cały czas mieszając, aż masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.
  3. Herbatniki przesypać do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w malakserze. Wsypać pokruszone herbatniki do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć masę do formy, docisnąć i schładzać w lodówce, aż stężeje.
  5. Wrzucić kawałki czekolady do żaroodpornej miski, dodać cukier puder oraz mleko. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
  6. Wylać masę na spód z herbatników i pozostawić, aby stężała. Ostrym nożem pokroić na trójkątne kawałki i podawać.
  7. PROPOZYCJA: Na trzecim etapie pracy do masy przeznaczonej na spód można dodać posiekane orzechy pekan.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE