Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Czekoladowe trójkąty


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 16 osób


Składniki

  • 100 g  masła
  • 2 łyżki  płynnego miodu
  • 2 łyżki  czekoladowego mleka
  • 225 g  herbatników maślanych
  • 75 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej lub czekolady mlecznej
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 2 łyżki  mleka

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem płytką okrągłą formę do pieczenia lub formę do tarty o średnicy 18 cm i wyłożyć pergaminem.
  2. W rondlu powoli podgrzewać masło, miód i mleko czekoladowe, cały czas mieszając, aż masło się roztopi, a składniki dobrze połączą.
  3. Herbatniki przesypać do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w malakserze. Wsypać pokruszone herbatniki do masy czekoladowej i dokładnie wymieszać.
  4. Wyłożyć masę do formy, docisnąć i schładzać w lodówce, aż stężeje.
  5. Wrzucić kawałki czekolady do żaroodpornej miski, dodać cukier puder oraz mleko. Umieścić miskę na rondlu z wrzącą wodą. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka masa.
  6. Wylać masę na spód z herbatników i pozostawić, aby stężała. Ostrym nożem pokroić na trójkątne kawałki i podawać.
  7. PROPOZYCJA: Na trzecim etapie pracy do masy przeznaczonej na spód można dodać posiekane orzechy pekan.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE