Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Czekoladowe zabaglione


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 50 g  czekolady deserowej
  • 125 ml  wina marsala
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, niemal białą masę przy pomocy elektrycznego miksera ręcznego.
  2. Drobno zetrzeć czekoladę i dodać do kogla-mogla. Wymieszać. Wlać wino i starannie wymieszać masę.
  3. W rondlu zagotować wodę, zmniejszyć płomień, ustawić na rondlu miskę z masą i ubijać elektrycznym mikserem ręcznym nastawionym na najmniejszą prędkość. Gotować na małym ogniu, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, ponieważ zbyt długie gotowanie doprowadza do zważenia się deseru.
  4. Gorący deser przełożyć do ogrzanych szklanych salaterek i posypać kakao w proszku. Podawać natychmiast, dopóki zabaglione jest ciepłe i puszyste.
  5. RADY: Deser można również podawać w filiżankach do kawy, a na spodeczku położyć biszkopty migdałowe. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ podczas ucierania masy może się zważyć. Gdy się to stanie, natychmiast zdjąć miskę z rondla z wrzątkiem i wstawić do zimnej wody. Następnie energicznie ucierać, aby składniki dobrze się połączyły.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE