Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki żółtka
- 4 łyżki cukru
- 50 g czekolady deserowej
- 125 ml wina marsala
- kakao w proszku (do posypania)
|
|
Sposób przyrządzania:
- W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, niemal białą masę przy pomocy elektrycznego miksera ręcznego.
- Drobno zetrzeć czekoladę i dodać do kogla-mogla. Wymieszać. Wlać wino i starannie wymieszać masę.
- W rondlu zagotować wodę, zmniejszyć płomień, ustawić na rondlu miskę z masą i ubijać elektrycznym mikserem ręcznym nastawionym na najmniejszą prędkość. Gotować na małym ogniu, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, ponieważ zbyt długie gotowanie doprowadza do zważenia się deseru.
- Gorący deser przełożyć do ogrzanych szklanych salaterek i posypać kakao w proszku. Podawać natychmiast, dopóki zabaglione jest ciepłe i puszyste.
- RADY: Deser można również podawać w filiżankach do kawy, a na spodeczku położyć biszkopty migdałowe. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ podczas ucierania masy może się zważyć. Gdy się to stanie, natychmiast zdjąć miskę z rondla z wrzątkiem i wstawić do zimnej wody. Następnie energicznie ucierać, aby składniki dobrze się połączyły.
Źródło przepisu: Książka kucharska