Dzisiaj jest: Wtorek, 17.10.2017 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Czekoladowe zabaglione


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki żółtka
  • 4 łyżki  cukru
  • 50 g  czekolady deserowej
  • 125 ml  wina marsala
  • kakao w proszku (do posypania)

Sposób przyrządzania:

  1. W misce ubić żółtka z cukrem na puszystą, niemal białą masę przy pomocy elektrycznego miksera ręcznego.
  2. Drobno zetrzeć czekoladę i dodać do kogla-mogla. Wymieszać. Wlać wino i starannie wymieszać masę.
  3. W rondlu zagotować wodę, zmniejszyć płomień, ustawić na rondlu miskę z masą i ubijać elektrycznym mikserem ręcznym nastawionym na najmniejszą prędkość. Gotować na małym ogniu, cały czas ubijając, aż masa zgęstnieje. Trzeba uważać, ponieważ zbyt długie gotowanie doprowadza do zważenia się deseru.
  4. Gorący deser przełożyć do ogrzanych szklanych salaterek i posypać kakao w proszku. Podawać natychmiast, dopóki zabaglione jest ciepłe i puszyste.
  5. RADY: Deser można również podawać w filiżankach do kawy, a na spodeczku położyć biszkopty migdałowe. Deser należy przygotować tuż przed podaniem, ponieważ podczas ucierania masy może się zważyć. Gdy się to stanie, natychmiast zdjąć miskę z rondla z wrzątkiem i wstawić do zimnej wody. Następnie energicznie ucierać, aby składniki dobrze się połączyły.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE