Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Czekoladowy torcik


13.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

    Ciasto
  • 3/4 szklanki  mąki pszennej
  • 6 sztuk jajek
  • 1 szklanka  cukru
  • 50 g  masła
  • 2 łyżeczki  cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  kakao
    Masa serowa
  • 300 g  serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 1/2 szklanki  śmietany 36 %
  • 1 łyżka  pokrojonych kolorowych galaretek w cukrze
  • 1 łyżka  żelatyny
  • 2 łyżki  rodzynek
    Krem czekoladowy
  • 200 g  gorzkiej czekolady (71% zawartości kakao)
  • 150 g  śmietanki 36 %
  • 50 g  brandy
  • 50 g  masła
    Dodatkowo
  • 30 g  czekolady
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przyrządzania:

  1. Ciasto: Masło utrzyj z cukrem i kakao. Dodawaj po żółtku, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubij na sztywną pianę, wymieszaj z masą. Blachę wysmaruj tłuszczem, wyłóż na nią ciasto. Piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Masa serowa: Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubij z cukrem, zmiksuj z serkiem i żelatyną. Dodaj rodzynki i pokrojone galaretki. Wymieszaj.
  3. Krem czekoladowy: Śmietankę podgrzej razem z pokruszoną czekoladą. Wymieszaj i lekko przestudź. Ubijaj z masłem mikserem przez kilka minut. Pod koniec ubijania dodaj brandy.
  4. Czekoladowy torcik: Wystudzone ciasto przekrój na 2/3 wysokości, wydrąż środek dolnego kawałka.
  5. Masą serową wypełnij wydrążoną część ciasta i przykryj wierzchem. Wierzch i boki tortu pokryj kremem czekoladowym. Czekoladę zetrzyj na tarce i posyp nią torcik. Przechowuj ciasto w lodówce.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE