Dzisiaj jest: Wtorek, 07.04.2020 Imieniny: Donata i Rufina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Deser grejpfrutowy


20.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki grejpfruty
  • 3 sztuki jajka
  • 10 ml  curacao
  • 2/3 szklanki  cukru pudru
  • 3.5 łyżki  mąki kukurydzianej

Sposób przyrządzania:

  1. Grejpfruty umyj i odetnij spód skórki, tak aby można je było postawić. Odetnij też górę owocu pozostawiając 2/3 wysokości. Miąższ wydrąż i wyciśnij z niego sok.
  2. Żółtka oddziel od białek. Do garnka wrzuć mąkę, cukier puder, żółtka i dokładnie wymieszaj. Podlej szklanką soku grejpfrutowego. Podgrzewaj ciągle mieszając, do momentu, aż pojawią się małe pęcherzyki powietrza. Krem odstaw do wystygnięcia.
  3. Białka ubij na sztywną pianę.
  4. Do wystudzonego kremu dodaj curacao. Mieszaj dodając po łyżce pianę z białek.
  5. Wydrążone grejpfruty napełnij kremem i układaj na blasze do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 185 st. C i zapiekaj w nim deser przez 20 minut. Gdy krem urośnie i lekko się zarumieni, wyjmij grejpfruty z piekarnika.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE