Dzisiaj jest: Sobota, 07.12.2019 Imieniny: Marcina i Ambrożego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Deser lodowy z bananami


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

    Wykwintny sos czekoladowy
  • 55 g  czekolady deserowej
  • 4 łyżki  płynnego miodu
  • 1 łyżka  masła
  • 1 łyżka  brandy lub rumu (dowolnie)
    Deser
  • 4 sztuki banany
  • 150 ml  śmietanki kremówki
  • 8-12 sztuk kulek wybornych lodów waniliowych
  • 75 g  podpieczonych i posiekanych migdałów
  • starta czekolada
  • 4 sztuki wafle w kształcie wachlarzy

Sposób przyrządzania:

  1. Aby przyrządzić sos, należy połamać czekoladę na małe kawałki i wrzucić razem z miodem i masłem do żaroodpornej miski. Postawić miskę nad rondlem z gorącą wodą i mieszać, aż czekolada się roztopi. Zdjąć z ognia, dolać brandy albo rumu i wymieszać.
  2. Pokroić banany, ubić śmietankę. Na dnie każdego pucharka umieścić kulkę lodów. Wrzucić kilka plasterków bananów, wlać nieco sosu, dołożyć bitą śmietanę i posypać migdałami.
  3. Nałożyć kolejną porcję lodów, bananów i sosu czekoladowego. Na wierzchy powinna się znaleźć solidna porcja bitej śmietany. Posypać deser migdałami i odrobiną startej czekolady. Podawać z waflem.
  4. PROPOZYCJA: Można nakładać na zmianę lody waniliowe i czekoladowe.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE