Dzisiaj jest: Wtorek, 16.04.2024 Imieniny: Julii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Deser na niepogodę


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki kiwi
  • 17.5 dag  mąki
  • 4 łyżki  mleka
  • 5 łyżek  białego wytrawnego wina
  • 1 sztuka jajko
  • sól
  • 1/2 opakowania  cukru waniliowego
  • 4 dag  cukru pudru
  • olej
  • 30 dag  malin
  • 40 ml  likieru pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiać do miski. Dodać mleko, wino, jajko, cukier waniliowy i szczyptę soli, zmiksować. Odstawić na 20 minut.
  2. Kiwi obrać, pokroić w plastry i oprószyć cukrem pudrem. Plasterki kiwi nadziewać na widelec, maczać w cieście i smażyć na gorącym oleju na złotobrązowy kolor.
  3. Maliny umyć i przetrzeć przez sito o drobnych oczkach. Wymieszać z pozostałym cukrem pudrem i likierem.
  4. Gorące placuszki podawać polane sosem malinowym.
Smacznego!


Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE