Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 5 sztuk pomarańczy
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
- 50 g cukru
- 3 łyżeczki żelatyny
- kilka listków mięty
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze umyj, obierz i wyciśnij z nich sok. Możesz go przecedzić albo zostawić z kawałkami miąższu usuwając tylko pestki i błonki.
- Sok zagotuj ze skórką pomarańczową i cukrem. Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Tak przygotowaną galaretkę rozlej do miseczek. Wstaw do lodówki, by galaretka stężała.
- Przed podaniem ozdób listkami mięty.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia