Dzisiaj jest: Sobota, 23.06.2018 Imieniny: Wandy i Zenona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Domowe lody waniliowe


11.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowe lody waniliowe to świetna alternatywa dla tych kupnych, nie zawsze zdrowych. Przepis jest dość łatwy do wykonania, a frajdy dużo :)

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 ml  śmietanka kremówka
    36%
  • 100 g  cukier
  • 2 sztuki  jajka
    (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 2 łyżki  cukier waniliowy lub 1 laska prawdziwej wanilii
  • 1 łyżka  woda
    letnia, przegotowana
  • 4-6 sztuk  rożki do lodów

Sposób przyrządzania:

  1. Skorupki jaj powierzchniowo sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, w drugiej oddzielamy białka i ubijamy je na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, w trzeciej misce umieszczamy oddzielone od białek żółtka, które łączymy z 1 łyżką letniej, ale nie gorącej wody i drugą połową cukru oraz jeśli nie stosujemy laski wanilii - cukier waniliowy, do uzyskania puszystej i prawie białej masy.
  2. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy (jeśli nie stosujemy cukru waniliowego) nasionka z wnętrza wanilii i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy pokrywką i przekładamy do zamrażarki.
  3. Po około 8 godzinach lody nadają się do konsumpcji. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów lub normalnej dużej łyżki nakładamy gałki do rożków.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.20 Ocen: 5

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE