Dzisiaj jest: Czwartek, 17.08.2017 Imieniny: Jacka i Mirona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Domowe lody waniliowe


11.06.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne
Domowe lody waniliowe to świetna alternatywa dla tych kupnych, nie zawsze zdrowych. Przepis jest dość łatwy do wykonania, a frajdy dużo :)

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 300 ml  śmietanka kremówka
    36%
  • 100 g  cukier
  • 2 sztuki  jajka
    (skorupki sparzone wrzątkiem)
  • 2 łyżki  cukier waniliowy lub 1 laska prawdziwej wanilii
  • 1 łyżka  woda
    letnia, przegotowana
  • 4-6 sztuk  rożki do lodów

Sposób przyrządzania:

  1. Skorupki jaj powierzchniowo sparzamy wrzątkiem. Przygotowujemy 3 miski. W pierwszej umieszczamy śmietankę i ubijamy ją na sztywno, w drugiej oddzielamy białka i ubijamy je na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy połowę cukru i ubijamy dalej, w trzeciej misce umieszczamy oddzielone od białek żółtka, które łączymy z 1 łyżką letniej, ale nie gorącej wody i drugą połową cukru oraz jeśli nie stosujemy laski wanilii - cukier waniliowy, do uzyskania puszystej i prawie białej masy.
  2. Wszystkie składniki łączymy i bardzo dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy (jeśli nie stosujemy cukru waniliowego) nasionka z wnętrza wanilii i dokładnie mieszamy. Przekładamy do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody. Nakrywamy pokrywką i przekładamy do zamrażarki.
  3. Po około 8 godzinach lody nadają się do konsumpcji. Za pomocą specjalnej łyżki do lodów lub normalnej dużej łyżki nakładamy gałki do rożków.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Nina

Posty : 23

Przepisy: 52


Oceń przepis:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 4

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE