Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Drożdżowe bułeczki


19.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 1/2 kg  mąki tortowej
  • 5 sztuk dkg drożdży
  • 5 sztuk żółtek
  • 3 łyżki  cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 10 sztuk dkg margaryny
  • 1.5 szklanek  mleka
  • konfitura bądź twarożek

Sposób przyrządzania:

  1. Drożdże rozcieńczamy z łyżeczką cukru, 2 łyżkami mąki i ciepłym mlekiem na konsystencję gęstej śmietany.Odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. robimy dołek i wlewamy rozmącone żółtka i rozczyn. Wyrabiamy, dolewając mleko. Pod koniec dolewamy roztopioną ciepłą margarynę. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Wałkujemy na 1cm placek, wycinamy szklanką kółeczka, nadziewamy konfiturą lub twarożkiem,smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 20 min. w 170 st.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

m.wochniak

Posty : 0

Przepisy: 108


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE