Dzisiaj jest: Piątek, 22.09.2017 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Flan gruszkowo-czekoladowy


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

Składniki

  • 100 g  mąki pszennej
  • 25 g  mielonych migdałów
  • 70 g  margaryny
  • 3 łyżki  wody
    Farsz
  • 400 g  połówek gruszek z puszki w sosie własnym
  • 4 łyżki  masła
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 sztuki rozkłócone jajka
  • 100 g  mielonych migdałów
  • 2 łyżki  kakao w proszku
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • cukier puder (do posypania)
    Sos czekoladowy
  • 4 łyżki  cukru
  • 3 łyżki  płynnego miodu
  • 90 ml  wody
  • 175 g  połamanej na kawałki czekolady deserowej
  • 2 łyżki  masła

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować tłuszczem formę do flanów o średnicy 20 cm. Do miski przesiać mąkę i dodać mielone migdały. Wetrzeć opuszkami palców margarynę. Dodać taką ilość, aby wyrobić miękkie ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć na 10 minut do zamrażalnika, następnie wyłożyć nim formę. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć do lodówki.
  2. Przygotować farsz. Dokładnie odsączyć gruszki. Utrzeć masło z cukrem na puszysta masę. Dodać jajka i utrzeć. Wsypać zmielone migdały i kakao w proszku, wlać esencję, wymieszać. Rozprowadzić na cieście, ułożyć na wierzchu gruszki i lekko je docisnąć. Piec na środkowej półce w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 30 minut, aż farsz wyrośnie. Ciasto przestudzić i wyłożyć na talerz. Posypać cukrem pudrem.
  3. Przyrządzić sos czekoladowy: w rondlu gotować na małym ogniu cukier, miód i wodę, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać czekoladę i masło, mieszać, aż się roztopią. Podawać do ciasta.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE