Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
- Fondue
- 225 g czekolady deserowej
- 220 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki brandy
- Do podania
- owoce
- białe i różowe pianki
- małe herbatniki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Połamać czekoladę na małe kawałki, włożyć do rondelka i dolać śmietanę.
- Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i całkowicie połączy się ze śmietaną.
- Zdjąć z ognia, dolać brandy i wymieszać.
- Przelać do naczynia do fondue lub małego, żaroodpornego rondla i trzymać w ciepłym miejscu, najlepiej nad małym palnikiem.
- Podawać z owocami, piankami i herbatnikami, które zanurza się w sosie. Można je nabijać na widelczyki do fondue, drewniane szpikulce lub zwykłe widelce.
- RADY: Przed podaniem przygotować owoce większe, krojąc na kawałki wielkości jednego kęsa. Szybko ciemniejące owoce (banany, jabłka i gruszki), zaraz po pokrojeniu zanurzyć w soku z cytryny. Specjalny zestaw do fondue nie jest konieczny. Wystarczy zwyczajny podgrzewacz na małe świeczki. Można też ustawić rondel z sosem w większym garnku napełnionym wrzątkiem do połowy wysokości rondla. Jednak zawsze należy pamiętać, aby gorące naczynia stawiać na żaroodpornych podkładkach, które zabezpieczą stół.
Źródło przepisu: Książka kucharska