Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Fondue czekoladowe


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Fondue
  • 225 g  czekolady deserowej
  • 220 ml  śmietanki kremówki
  • 2 łyżki  brandy
    Do podania
  • owoce
  • białe i różowe pianki
  • małe herbatniki

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki, włożyć do rondelka i dolać śmietanę.
  2. Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i całkowicie połączy się ze śmietaną.
  3. Zdjąć z ognia, dolać brandy i wymieszać.
  4. Przelać do naczynia do fondue lub małego, żaroodpornego rondla i trzymać w ciepłym miejscu, najlepiej nad małym palnikiem.
  5. Podawać z owocami, piankami i herbatnikami, które zanurza się w sosie. Można je nabijać na widelczyki do fondue, drewniane szpikulce lub zwykłe widelce.
  6. RADY: Przed podaniem przygotować owoce większe, krojąc na kawałki wielkości jednego kęsa. Szybko ciemniejące owoce (banany, jabłka i gruszki), zaraz po pokrojeniu zanurzyć w soku z cytryny. Specjalny zestaw do fondue nie jest konieczny. Wystarczy zwyczajny podgrzewacz na małe świeczki. Można też ustawić rondel z sosem w większym garnku napełnionym wrzątkiem do połowy wysokości rondla. Jednak zawsze należy pamiętać, aby gorące naczynia stawiać na żaroodpornych podkładkach, które zabezpieczą stół.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE