Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Fondue czekoladowe


16.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

    Fondue
  • 225 g  czekolady deserowej
  • 220 ml  śmietanki kremówki
  • 2 łyżki  brandy
    Do podania
  • owoce
  • białe i różowe pianki
  • małe herbatniki

Sposób przyrządzania:

  1. Połamać czekoladę na małe kawałki, włożyć do rondelka i dolać śmietanę.
  2. Powoli podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi i całkowicie połączy się ze śmietaną.
  3. Zdjąć z ognia, dolać brandy i wymieszać.
  4. Przelać do naczynia do fondue lub małego, żaroodpornego rondla i trzymać w ciepłym miejscu, najlepiej nad małym palnikiem.
  5. Podawać z owocami, piankami i herbatnikami, które zanurza się w sosie. Można je nabijać na widelczyki do fondue, drewniane szpikulce lub zwykłe widelce.
  6. RADY: Przed podaniem przygotować owoce większe, krojąc na kawałki wielkości jednego kęsa. Szybko ciemniejące owoce (banany, jabłka i gruszki), zaraz po pokrojeniu zanurzyć w soku z cytryny. Specjalny zestaw do fondue nie jest konieczny. Wystarczy zwyczajny podgrzewacz na małe świeczki. Można też ustawić rondel z sosem w większym garnku napełnionym wrzątkiem do połowy wysokości rondla. Jednak zawsze należy pamiętać, aby gorące naczynia stawiać na żaroodpornych podkładkach, które zabezpieczą stół.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE