Dzisiaj jest: Niedziela, 20.01.2019 Imieniny: Fabiana i Sebastiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5831

Francuskie ciasto z jabłkami – szarlotka francuska


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki jabłka (60 dag)
  • 5 dag  masła
  • 3/4 szklanki  cukru
  • cynamon
    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki
  • 10 dag  masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 3 sztuki żółtka
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  calvadosu
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • sól
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • masło i cukier do formy

Sposób przyrządzania:

    Zrób ciasto: żółtka i jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj porcjami mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej calvados i stopione masło. Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Masło stop, dodaj cukier i 3/4 łyżeczki cynamonu, wlej 1/3 szklanki wody. Zagotuj, włóż jabłka, duś 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotuj jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje, skrop jabłka. Na owoce wyłóż ciasto, piecz 45 minut w temp. 190°C. Podawaj na ciepło.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

    Producent: Jantex


    Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE