Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.05.2018 Imieniny: Wiktora i Tymoteusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5797

Francuskie ciasto z jabłkami – szarlotka francuska


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 2 sztuki jabłka (60 dag)
  • 5 dag  masła
  • 3/4 szklanki  cukru
  • cynamon
    Ciasto
  • 1 szklanka  mąki
  • 10 dag  masła
  • 1 szklanka  cukru
  • 3 sztuki żółtka
  • 2 sztuki jajka
  • 2 łyżki  calvadosu
  • 2 łyżeczki  cukru waniliowego
  • sól
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • masło i cukier do formy

Sposób przyrządzania:

    Zrób ciasto: żółtka i jajka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodawaj porcjami mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wlej calvados i stopione masło. Jabłka obierz, pokrój w plasterki. Masło stop, dodaj cukier i 3/4 łyżeczki cynamonu, wlej 1/3 szklanki wody. Zagotuj, włóż jabłka, duś 15 minut. Wyjmij łyżką cedzakową, rozłóż na dnie tortownicy posmarowanej masłem i wysypanej cukrem. Syrop gotuj jeszcze 5 minut, a gdy zgęstnieje, skrop jabłka. Na owoce wyłóż ciasto, piecz 45 minut w temp. 190°C. Podawaj na ciepło.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Bio żurawina Bio żurawina

    Producent: Bakalland


    Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Dieta raw food Dieta raw food

    Karolina i Maciej Szaciłło

    Wydawnictwo: Zwierciadło


    Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE