Dzisiaj jest: Sobota, 23.09.2017 Imieniny: Tekli i Bogusława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Galaretka karmelowa


21.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  żelatyny
    Do przybrania
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę cukru podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel, i rozpuścić w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i rozpuścić.Mleko zagotować z pozostałym cukrem i nieco ostudzić.
  2. Dodać karmel oraz rozpuszczoną żelatynę, wymiesza, rozlać do pucharków i oziębić. Zastygłą galaretkę wyjąć z naczyń na talerzyki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Porcje galaretki przybrać śmietanką i skórką pomarańczową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE