Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Galaretka karmelowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  żelatyny
    Do przybrania
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę cukru podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel, i rozpuścić w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i rozpuścić.Mleko zagotować z pozostałym cukrem i nieco ostudzić.
  2. Dodać karmel oraz rozpuszczoną żelatynę, wymiesza, rozlać do pucharków i oziębić. Zastygłą galaretkę wyjąć z naczyń na talerzyki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Porcje galaretki przybrać śmietanką i skórką pomarańczową.
Smacznego !


Źródło przepisu: gazeta lubię gotować


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE