Dzisiaj jest: Piątek, 22.06.2018 Imieniny: Pauliny i Flawiusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Galaretka karmelowa


21.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżki  cukru
  • 2 łyżki  żelatyny
    Do przybrania
  • 4 łyżki  śmietanki kremówki
  • 1 łyżka  cukru pudru
  • 1 łyżeczka  pokrojonej skórki pomarańczowej

Sposób przyrządzania:

  1. Połowę cukru podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie złotobrązowy karmel, i rozpuścić w 2-3 łyżkach przegotowanej wody. Żelatynę zalać 4 łyżkami przegotowanej zimnej wody, a gdy napęcznieje wstawić do większego naczynia z wrzącą wodą i rozpuścić.Mleko zagotować z pozostałym cukrem i nieco ostudzić.
  2. Dodać karmel oraz rozpuszczoną żelatynę, wymiesza, rozlać do pucharków i oziębić. Zastygłą galaretkę wyjąć z naczyń na talerzyki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem. Porcje galaretki przybrać śmietanką i skórką pomarańczową.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

gosiex88

Posty : 0

Przepisy: 131


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE