Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 250 g margaryny Palmy
- 250 g cukru
- 6 sztuk jaj
- 350 g mąki
- 1/4 szklanki mleka
- 1 sztuka proszek do pieczenia
- 1 sztuka cukier waniliowy
- 1 szczypta soli
- Do dekoracji
- cukier puder do posypania lub bita śmietana ze świeżymy owocami (truskawki, jagody, borówki wiśnie)
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jaja, mleko, cukier i cukier waniliowy zmiksować na pulchną masę, a następnie dodać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Rozpuścić margarynę Palmę i połączyć z ciastem.
- Ciasto schłodzić przez około 2 godziny, a następnie smażyć na rozgrzanej uprzednio gofrownicy. Jeśli nie dysponujemy gofrownicą teflonową to należy przed każdym polaniem ciasta przesmarować gofrownicę z góry i z dołu kawałkiem słoniny.
- Gotowe gofry posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy bitą śmietaną z pojemnika i posypujemy świeżymi owocami np. truskawkami (pokrojonymi na mniejsze części, jagodami borówkami lub wiśniami.