Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki duże jabłka antonówki
- 2 łyżki miodu
- 3 dag roztopionego masła
- 5 dag rodzynek
- 5 dag siekanych migdałów
- imbir
- Sos
- 200 g śmietany kremówki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Jabłka umyj, odetnij plasterek na górze razem z ogonkiem. Wydrąż miąższ pozostawiając obwódkę ze skórki o grubości około 1 cm.
- Do miseczki wsyp rodzynki, migdały, miód, imbir i roztopione masło. Wymieszaj. Masą wypełnij wydrążone jabłka. Owoce owiń folią aluminiową.
- Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej zawinięte jabłka. Zapiekaj w 200 st. C przez 25 minut.
- Do śmietany dodaj cukier i cynamon, ubij. Podawaj osobno do gorących jabłek.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni