Dzisiaj jest: Środa, 20.09.2017 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5776

Gorące okruszki


12.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  moreli z puszki w sosie własnym
  • 450 g  obranych i pokrojonych w plastry jabłek (antonówek lub renet)
  • 100 g  mąki pszennej
  • 85 g  masła
  • 50 g  płatków owsianych
  • 4 sztuki łyzki cukru
  • 100 g  groszków z czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko masłem lub margaryną żaroodporne naczynie.
  2. Odsączyć morele, pozostawiając 4 łyżki soku. Ułozyć plastry jabłek i morele w naczyniu, polac sosem i wymieszać.
  3. Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać.
  4. Wysypać na owoce i wygładzić wierzch, nie dociskając owoców.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 - 45 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać na ciepło lub na zimno.
  6. Rady: Można zastosować groszki z czekolady mlecznej, białej lub deserowej, albo mieszankę tych trzech gatunków. Aby uzyskać intensywniejszy smak czekolady, 1-2 łyzki mąki zastąpić kakao w proszku. Wyjątkowo smaczne są świeże gruszki wymieszane ze świezymi lub mrożonymi malinami. Jeśli wzięliśmy świeże owoce to należy dolać do nich 4 łyżki soku pomarańczowego.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE