Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gorące okruszki


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 400 g  moreli z puszki w sosie własnym
  • 450 g  obranych i pokrojonych w plastry jabłek (antonówek lub renet)
  • 100 g  mąki pszennej
  • 85 g  masła
  • 50 g  płatków owsianych
  • 4 sztuki łyzki cukru
  • 100 g  groszków z czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko masłem lub margaryną żaroodporne naczynie.
  2. Odsączyć morele, pozostawiając 4 łyżki soku. Ułozyć plastry jabłek i morele w naczyniu, polac sosem i wymieszać.
  3. Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać.
  4. Wysypać na owoce i wygładzić wierzch, nie dociskając owoców.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 - 45 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać na ciepło lub na zimno.
  6. Rady: Można zastosować groszki z czekolady mlecznej, białej lub deserowej, albo mieszankę tych trzech gatunków. Aby uzyskać intensywniejszy smak czekolady, 1-2 łyzki mąki zastąpić kakao w proszku. Wyjątkowo smaczne są świeże gruszki wymieszane ze świezymi lub mrożonymi malinami. Jeśli wzięliśmy świeże owoce to należy dolać do nich 4 łyżki soku pomarańczowego.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE