Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 400 g moreli z puszki w sosie własnym
- 450 g obranych i pokrojonych w plastry jabłek (antonówek lub renet)
- 100 g mąki pszennej
- 85 g masła
- 50 g płatków owsianych
- 4 sztuki łyzki cukru
- 100 g groszków z czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko masłem lub margaryną żaroodporne naczynie.
- Odsączyć morele, pozostawiając 4 łyżki soku. Ułozyć plastry jabłek i morele w naczyniu, polac sosem i wymieszać.
- Przesiać mąkę do miski. Posiekać masło i wymieszać palcami z mąką, aż będzie przypominać zacierki. Wsypać płatki owsiane, cukier oraz groszki, starannie wymieszać.
- Wysypać na owoce i wygładzić wierzch, nie dociskając owoców.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C przez 40 - 45 minut albo do chwili, gdy wierzch będzie złocisty. Deser podawać na ciepło lub na zimno.
- Rady: Można zastosować groszki z czekolady mlecznej, białej lub deserowej, albo mieszankę tych trzech gatunków. Aby uzyskać intensywniejszy smak czekolady, 1-2 łyzki mąki zastąpić kakao w proszku. Wyjątkowo smaczne są świeże gruszki wymieszane ze świezymi lub mrożonymi malinami. Jeśli wzięliśmy świeże owoce to należy dolać do nich 4 łyżki soku pomarańczowego.
Źródło przepisu: Książka kucharska