Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 4 sztuki pomarańcze
- 4 sztuki żółtka
- 150 g śmietany kremówki
- 2 sztuki kopiaste łyżki cukru pudru
- 3 łyżeczki likieru pomarańczowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek.
- Żółtka utrzeć z 1,5 łyżki cukru pudru. Dodać śmietanę i likier. Wymieszać.
- Krem rozlać do żaroodpornych miseczek, ułożyć cząstki pomarańczy i lekko posypać pozostałym cukrem pudrem.
- Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Deser zapiekać około 5 minut, aż się przyrumieni.
- Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni