Dzisiaj jest: Piątek, 22.03.2019 Imieniny: Bogusława i Katarzyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5838

Gruszka w burgundzie


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 8 sztuk gruszek
  • 1 sztuka butelka czerwonego wina
  • 200 g  cukru
  • 2 sztuki goździki
  • 1 sztuka kawałek cynamonu
  • 1/2 sztuki laski wanilii
  • 1 szczypta  gałki muszkatołowej
  • 3 sztuki ziarna czarnego pieprzu
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 80 ml  gęstego soku z czarnych porzeczek

Sposób przyrządzania:

    Wino wlej do garnka, zagotuj z cukrem, dodaj przyprawy i skórkę z pomarańczy. Gruszki obierz, pozostawiając ogonki, i włóż je do garnka z winem. Gotuj na małym ogniu przez 20-30 minut (czas gotowania zależy od gatunku gruszek). Gdy owoce są już miękkie, wyjmij je, a do wina dodaj sok z czarnych porzeczek i gotuj tak długo, aż sos odparuje i zgęstnieje. Gruszki ułóż w salaterce. Podawaj polane sosem. Najlepiej smakują mocno schłodzone.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

    Producent: Victoria Cymes


    Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Nie daj się alergii Nie daj się alergii

    Katarzyna Turek

    Wydawnictwo: M


    Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE