Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Gruszki ,,Piękna Helena'"


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk twardych, dojrzałych gruszek
  • 100 g  cukru
  • 2 sztuki laski cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 sztuki goździki
  • butelka różowego wina
    Sos czekoladowy
  • 175 g  czekolady deserowej
  • 250 g  sera mascarpone
  • 2 łyżki  likieru pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

  1. Starannie obrać gruszki, pozostawiając ogonki.
  2. Do rondla, w którym zmieszczą się gruszki, wlać wino, dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i goździki.
  3. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i gotować gruszki prze 20 minut. Jeśli mają być podane na zimno, pozostawić w zalewie, aż ostygną i przechowywać w lodówce. Jeżeli danie jest serwowane na ciepło, pozostawić gruszki w gorącej zalewie i przyrządzić sos.
  4. Aby przygotować sos, należy roztopić czekoladę. Następnie utrzeć starannie ser z likierem, przełożyć do czekolady i dokładnie wymieszać.
  5. Wyjąć gruszki z zalewy i każdą położyć na talerzyku. Obok nałożyć łyżkę sosu, a resztę podać w misce.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE