Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 6 sztuk twardych, dojrzałych gruszek
- 100 g cukru
- 2 sztuki laski cynamonu
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 sztuki goździki
- butelka różowego wina
- Sos czekoladowy
- 175 g czekolady deserowej
- 250 g sera mascarpone
- 2 łyżki likieru pomarańczowego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Starannie obrać gruszki, pozostawiając ogonki.
- Do rondla, w którym zmieszczą się gruszki, wlać wino, dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i goździki.
- Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i gotować gruszki prze 20 minut. Jeśli mają być podane na zimno, pozostawić w zalewie, aż ostygną i przechowywać w lodówce. Jeżeli danie jest serwowane na ciepło, pozostawić gruszki w gorącej zalewie i przyrządzić sos.
- Aby przygotować sos, należy roztopić czekoladę. Następnie utrzeć starannie ser z likierem, przełożyć do czekolady i dokładnie wymieszać.
- Wyjąć gruszki z zalewy i każdą położyć na talerzyku. Obok nałożyć łyżkę sosu, a resztę podać w misce.
Źródło przepisu: Książka kucharska