Dzisiaj jest: Poniedziałek, 27.01.2020 Imieniny: Jana i Przybysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Gruszki ,,Piękna Helena'"


28.07.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 - 6 osób


Składniki

  • 6 sztuk twardych, dojrzałych gruszek
  • 100 g  cukru
  • 2 sztuki laski cynamonu
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 2 sztuki goździki
  • butelka różowego wina
    Sos czekoladowy
  • 175 g  czekolady deserowej
  • 250 g  sera mascarpone
  • 2 łyżki  likieru pomarańczowego

Sposób przyrządzania:

  1. Starannie obrać gruszki, pozostawiając ogonki.
  2. Do rondla, w którym zmieszczą się gruszki, wlać wino, dodać cukier, cynamon, skórkę z pomarańczy i goździki.
  3. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Włożyć gruszki i doprowadzić do wrzenia. Przykryć rondel i gotować gruszki prze 20 minut. Jeśli mają być podane na zimno, pozostawić w zalewie, aż ostygną i przechowywać w lodówce. Jeżeli danie jest serwowane na ciepło, pozostawić gruszki w gorącej zalewie i przyrządzić sos.
  4. Aby przygotować sos, należy roztopić czekoladę. Następnie utrzeć starannie ser z likierem, przełożyć do czekolady i dokładnie wymieszać.
  5. Wyjąć gruszki z zalewy i każdą położyć na talerzyku. Obok nałożyć łyżkę sosu, a resztę podać w misce.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus151

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE