Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.07.2018 Imieniny: Marii i Benedykta



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5804

Gruszki karmelowo-czekoladowe


31.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 4 sztuki twarde gruszki
  • 125 g  cukru
  • skórka starta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 1 sztuka laska wanilii
  • 2 sztuki goździki
    Karmel
  • 5 łyżek  brązowego cukru
  • 1 łyżka  wody
  • 1 łyżeczka  soku z cytryny
    Sos czekoladowy
  • 150 g  ciemnej czekolady połamanej na kawałki
  • 100 ml  śmietany kremówki

Sposób przyrządzania:

  1. Do wysokiego, wąskiego garnka wlej 3 szklanki wody. Dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny, goździki oraz przekrojoną laskę wanilii razem z wyskrobanymi z niej ziarenkami. Podgrzewaj, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Gdy zacznie wrzeć, gotuj jeszcze przez 5 minut.
  2. Gruszki obierz zostawiając ogonki. Włóż je do gotującego się syropu tak, aby były całkowicie w nim zanurzone. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem przez 15 minut.
  3. Następnie zdejmij z ognia i zostaw gruszki w syropie, by ostygły. Gdy owoce przestygną, schłodź je w lodówce.
  4. Karmel: Na patelnię wsyp brązowy cukier. Dodaj wodę i sok z cytryny. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut, ciągle mieszając. Gdy masa zyska złoty kolor, włóż do niej widelec i sprawdź czy ciągną się nitki.
  5. Sos czekoladowy: Połamaną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. W rondelku podgrzej śmietanę, a gdy będzie gorąca dodaj ją do roztopionej czekolady. Wymieszaj.
  6. Schłodzone gruszki ułóż na talerzykach i polej sosem czekoladowym. Z karmelu wyciągaj widelcem nitki i udekoruj nimi gruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Cookie

Posty : 16

Przepisy: 501


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE