Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 18 osób
Składniki
- 125 g miękkiej margaryny
- 85 g brązowego cukru
- 5 łyżek cukru
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 175 g maki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g groszków z czekolady deserowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Posmarować cienko tłuszczem 2 blachy do pieczenia.
- Wsypać wszystkie składniki do miski, w podanej powyżej kolejności i utrzeć na gładką masę.
- Nakładać ciasto łyżką na blachy, pozostawiając między ciasteczkami miejsce do wyrośnięcia.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 10-12 minut albo do chwili, gdy herbatniki będą złociste.
- Łopatką ostrożnie przełożyć na metalową kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
- PROPOZYCJE: Aby przyrządzić herbatniki czekoladowo-orzechowe, należy do ciasta dodać 25 g posiekanych orzechów laskowych. Smak czekolady wzmocnimy, dodając 45 g roztopionej czekolady deserowej. Groszki z czekolady deserowej można zastąpić groszkami z białej czekolady. Warto wymieszać groszki z białej, mlecznej i deserowej czekolady. Aby uzyskać aromat kokosowy, dodaj do ciasta 15 g wiórków kokosowych. Do ciasta można też dosypać 5 łyżek rodzynków.
Źródło przepisu: Książka kucharska