Dzisiaj jest: Czwartek, 18.04.2024 Imieniny: Bogusławy i Bogumiły



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Herbatniki z groszkami czekoladowymi


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 18 osób


Składniki

  • 125 g  miękkiej margaryny
  • 85 g  brązowego cukru
  • 5 łyżek  cukru
  • 1/2 łyżeczki  esencji waniliowej
  • 175 g  maki pszennej
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 125 g  groszków z czekolady deserowej

Sposób przyrządzania:

  1. Posmarować cienko tłuszczem 2 blachy do pieczenia.
  2. Wsypać wszystkie składniki do miski, w podanej powyżej kolejności i utrzeć na gładką masę.
  3. Nakładać ciasto łyżką na blachy, pozostawiając między ciasteczkami miejsce do wyrośnięcia.
  4. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C przez 10-12 minut albo do chwili, gdy herbatniki będą złociste.
  5. Łopatką ostrożnie przełożyć na metalową kratkę i zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  6. PROPOZYCJE: Aby przyrządzić herbatniki czekoladowo-orzechowe, należy do ciasta dodać 25 g posiekanych orzechów laskowych. Smak czekolady wzmocnimy, dodając 45 g roztopionej czekolady deserowej. Groszki z czekolady deserowej można zastąpić groszkami z białej czekolady. Warto wymieszać groszki z białej, mlecznej i deserowej czekolady. Aby uzyskać aromat kokosowy, dodaj do ciasta 15 g wiórków kokosowych. Do ciasta można też dosypać 5 łyżek rodzynków.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE