Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Jabłkowe racuszki


09.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 6 sztuk jabłek
  • 500 g  mąki pszennej
  • 500 ml  kefiru
  • 2 sztuki jajka
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 szczypta  soli
  • olej
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i kefir. Wymieszaj. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by ciasto zgęstniało.
  2. Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ciastem.
  3. Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując placuszki. Smaż z obu stron, aż będą rumiane.
  4. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE