Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 7 - 8 osób
Składniki
- 6 sztuk jabłek
- 500 g mąki pszennej
- 500 ml kefiru
- 2 sztuki jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
- olej
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj jajka i kefir. Wymieszaj. Dodaj cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Ponownie wymieszaj i odstaw na około 10 minut, by ciasto zgęstniało.
- Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z ciastem.
- Rozgrzej olej na patelni i łyżką nakładaj małe porcje ciasta, formując placuszki. Smaż z obu stron, aż będą rumiane.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia