Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Jagodowa pianka


05.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 14 osób


Składniki

    Biszkopt
  • 20 dag  cukru
  • 4 sztuki jajka
  • sól
  • 2 łyżki  wody
  • 100 g  mąki pszennej
  • 50 g  mąki ziemniaczanej
  • 1/2 opakowania  proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie  cukru waniliowego
  • 1 łyżka  soku z cytryny
    Pianka
  • 500 ml  śmietany kremówki
  • 2 opakowania  galaretki o smaku owoców leśnych
  • 2 łyżki  cukru pudru
  • 300 g  jagód

Sposób przyrządzania:

  1. Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do miski wsyp cukier, 4 żółtka, szczyptę soli, 2 łyżki wody, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Wyrób na gładką masę, a następnie dodaj pianę z białek. Wymieszaj i wlej do formy.
  2. Piecz początkowo w 160 st. C, a gdy ciasto podrośnie zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ciasto piecz na złoty kolor przez 45 minut.
  3. Pianka: Galaretki rozrób w 2 szklankach wrzątku. Odstaw do przestygnięcia.
  4. Śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj do tężejących galaretek. Następnie dodaj większość jagód. Wymieszaj i wyłóż piankę na biszkopt. Wierzch ciasta posyp pozostałymi jagodami.
  5. Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE