Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 14 osób
Składniki
- Biszkopt
- 20 dag cukru
- 4 sztuki jajka
- sól
- 2 łyżki wody
- 100 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- Pianka
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania galaretki o smaku owoców leśnych
- 2 łyżki cukru pudru
- 300 g jagód
|
|
Sposób przyrządzania:
- Biszkopt: Białka oddziel od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę. Do miski wsyp cukier, 4 żółtka, szczyptę soli, 2 łyżki wody, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz sok z cytryny. Wyrób na gładką masę, a następnie dodaj pianę z białek. Wymieszaj i wlej do formy.
- Piecz początkowo w 160 st. C, a gdy ciasto podrośnie zwiększ temperaturę do 200 st. C. Ciasto piecz na złoty kolor przez 45 minut.
- Pianka: Galaretki rozrób w 2 szklankach wrzątku. Odstaw do przestygnięcia.
- Śmietanę ubij z cukrem pudrem i dodaj do tężejących galaretek. Następnie dodaj większość jagód. Wymieszaj i wyłóż piankę na biszkopt. Wierzch ciasta posyp pozostałymi jagodami.
- Wstaw ciasto do lodówki, żeby stężało.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka