Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 12 osób
Składniki
- 700 g mąki + do posypania ciasta i stolnicy
- 160 g drobnego cukru
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szczypta soli
- 4 łyżeczki miodu
- 3 sztuki jajka
- 125 g masła + do posmarowania
- 250 ml mleka
- kakao
- cukier puder
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, szczyptę soli i pokruszone świeże drożdże. Następnie dołóż płynny miód, 125 g rozpuszczonego masła, letnie mleko i wbij 2 jajka. Zagnieć elastyczne ciasto, oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozłóż na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na prostokątny placek. Następnie przetnij je na pół. Jedną połówkę posmaruj roztopionym masłem i oprósz na całej powierzchni kakao oraz cukrem pudrem.
- Wierzch płatu posypanego kakao i cukrem pudrem ostrożnie przykryj drugą połową rozwałkowanego ciasta. Połowę wierzchniego płatu ciasta ponownie posmaruj roztopionym masłem i posyp kakao z cukrem pudrem. Płat ciasta złóż wzdłuż na pół. Czynności powtórz z pozostałym w misce ciastem.
- Każdy pas ciasta z nadzieniem kakaowym pokrój radełkiem na 12 pasków o tej samej szerokości. Jeden dłuższy bok każdego paska ponacinaj zachowując równe odstępy i lekko wygnij, tak by powstały grzebienie.
- Ciastka wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku