Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Kakaowe grzebienie


17.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 700 g  mąki + do posypania ciasta i stolnicy
  • 160 g  drobnego cukru
  • 50 g  świeżych drożdży
  • 1 szczypta  soli
  • 4 łyżeczki  miodu
  • 3 sztuki jajka
  • 125 g  masła + do posmarowania
  • 250 ml  mleka
  • kakao
  • cukier puder

Sposób przyrządzania:

  1. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, szczyptę soli i pokruszone świeże drożdże. Następnie dołóż płynny miód, 125 g rozpuszczonego masła, letnie mleko i wbij 2 jajka. Zagnieć elastyczne ciasto, oprósz je mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Ciasto podziel na dwie części. Jedną część rozłóż na posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na prostokątny placek. Następnie przetnij je na pół. Jedną połówkę posmaruj roztopionym masłem i oprósz na całej powierzchni kakao oraz cukrem pudrem.
  3. Wierzch płatu posypanego kakao i cukrem pudrem ostrożnie przykryj drugą połową rozwałkowanego ciasta. Połowę wierzchniego płatu ciasta ponownie posmaruj roztopionym masłem i posyp kakao z cukrem pudrem. Płat ciasta złóż wzdłuż na pół. Czynności powtórz z pozostałym w misce ciastem.
  4. Każdy pas ciasta z nadzieniem kakaowym pokrój radełkiem na 12 pasków o tej samej szerokości. Jeden dłuższy bok każdego paska ponacinaj zachowując równe odstępy i lekko wygnij, tak by powstały grzebienie.
  5. Ciastka wyłóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmaruj je rozkłóconym jajkiem i piecz 15 minut w temperaturze 190 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE