Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2019 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Kocie języczki


10.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 8 - 10 osób


Składniki

  • 200 g  wiórków kokosowych
  • 100 g  maku
  • 5 sztuk białek
  • 1/3 szklanki  cukru + 1 łyżka
  • 2 opakowania  budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 szklanki  mleka
  • 200 g  masła
  • 1 opakowanie  podłużnych biszkoptów do dekoracji
  • 1 sztuka tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Białka wlej do miski i ubijaj na sztywną pianę, stopniowo wsypując 1/3 szklanki cukru. Do gotowej piany dodaj 200 g wiórków kokosowych oraz 100 g maku. Całość ostrożnie wymieszaj.
  2. Prostokątną blachę wyłóż papierem do pieczenia, po czym równomiernie wyłóż na nią pianę z wiórkami kokosowymi oraz makiem. Ciasto piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  3. 1/2 szklanki mleka odlej i wymieszaj z 2 opakowaniami budyniu waniliowego bez cukru. Pozostałe mleko zagotuj z 1 łyżką cukru. Do wrzącego płynu wlewaj rozpuszczony budyń, cały czas mieszając. Powstałą gęstą masę zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia. Następnie zmiksuj ją z 200 g masła. Krem wyłóż na ciasto.
  4. Na wierzchu ułóż biszkopty. Gorzką czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Udekoruj nią kocie języczki i odstaw do zastygnięcia polewy.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE