Dzisiaj jest: Wtorek, 23.04.2024 Imieniny: Jerzego i Wojciecha



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Kolorowy przekładaniec


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 15 osób


Składniki

  • 30 dag  margaryny
  • 1.5 szklanek  cukru pudru
  • 12 sztuk jajek
  • 1.5 szklanek  mąki
  • 3 łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 6 łyżek  kakao
  • 4 dag  mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki  mleka
  • 30 dag  cukru
  • 25 dag  masła
  • 1 opakowanie  zielonej galaretki
  • 1 opakowanie  czerwonej galaretki
  • 1 opakowanie  polewy czekoladowej

Sposób przyrządzania:

  1. Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao, do drugiej - orzechy.
  2. Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Każdą część upiecz oddzielnie w formie o wymiarach 38 x 22 cm.
  3. Mleko, cukier i resztę kakao gotuj przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu ma mieć konsystencję krówki ciągutki. Następnie wymieszaj masę z utartym masłem. Galaretki rozpuść osobno w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
  4. Ciasto przekładaj w następujący sposób: placek orzechowy - 1/2 masy - tężejąca zielona galaretka - placek bez dodatków - 1/2 masy - czerwona galaretka - placek kakaowy.
  5. Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE