Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 10 - 15 osób
Składniki
- 30 dag margaryny
- 1.5 szklanek cukru pudru
- 12 sztuk jajek
- 1.5 szklanek mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek kakao
- 4 dag mielonych orzechów włoskich
- 1/2 szklanki mleka
- 30 dag cukru
- 25 dag masła
- 1 opakowanie zielonej galaretki
- 1 opakowanie czerwonej galaretki
- 1 opakowanie polewy czekoladowej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto podziel na 3 części. Do pierwszej dodaj 2 łyżki kakao, do drugiej - orzechy.
- Ciasto piecz 30 minut w temperaturze 180 st. C. Każdą część upiecz oddzielnie w formie o wymiarach 38 x 22 cm.
- Mleko, cukier i resztę kakao gotuj przez ok. 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po wystudzeniu ma mieć konsystencję krówki ciągutki. Następnie wymieszaj masę z utartym masłem. Galaretki rozpuść osobno w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu.
- Ciasto przekładaj w następujący sposób: placek orzechowy - 1/2 masy - tężejąca zielona galaretka - placek bez dodatków - 1/2 masy - czerwona galaretka - placek kakaowy.
- Polewę czekoladową przygotuj według przepisu na opakowaniu. Polej nią ciasto. Odstaw, by polewa zastygła.
Źródło przepisu: przyślij przepis!