Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Korzenny placek z jabłkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 130 g  cukru trzcinowego
  • 350 g  mąki
  • 2.25 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki  orzechów włoskich
  • 60 g  stopionego i schłodzonego masła
  • 1.25 łyżeczek  sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 120 g  miękkiego masła
  • 250 g  brązowego cukru
  • 1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
  • 2 sztuki duże jajka
  • 1 szklanka  jogurtu naturalnego
  • 2 sztuki obrane, wydrążone i pokrojone jabłka

Sposób przyrządzania:

  1. 100 g mąki wymieszaj ze 130 g cukru trzcinowego oraz 1,5 łyżeczki cynamonu. Dodaj stopione masło. Wymieszaj ręką. Dodaj orzechy i znów wymieszaj, po czym wstaw przygotowaną kruszonkę do lodówki.
  2. W średniej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cynamon, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową. Miękkie masło zmiksuj z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodawaj 2 jajka i mieszaj do połączenia się składników. Dołóż połowę mąki z dodatkami, jogurt naturalny i połącz. Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj łyżką.
  3. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż 1/2 ciasta, a następnie połowę kruszonki, pozostałe ciasto oraz jabłka.
  4. Wierzch posyp resztą kruszonki. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!


Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE