Dzisiaj jest: Poniedziałek, 16.09.2019 Imieniny: Edyty i Kornela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Korzenny placek z jabłkami


28.12.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 10 - 12 osób


Składniki

  • 130 g  cukru trzcinowego
  • 350 g  mąki
  • 2.25 łyżeczki  mielonego cynamonu
  • 3/4 szklanki  orzechów włoskich
  • 60 g  stopionego i schłodzonego masła
  • 1.25 łyżeczek  sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki  mielonej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki  soli
  • 120 g  miękkiego masła
  • 250 g  brązowego cukru
  • 1 łyżeczka  ekstraktu waniliowego
  • 2 sztuki duże jajka
  • 1 szklanka  jogurtu naturalnego
  • 2 sztuki obrane, wydrążone i pokrojone jabłka

Sposób przyrządzania:

  1. 100 g mąki wymieszaj ze 130 g cukru trzcinowego oraz 1,5 łyżeczki cynamonu. Dodaj stopione masło. Wymieszaj ręką. Dodaj orzechy i znów wymieszaj, po czym wstaw przygotowaną kruszonkę do lodówki.
  2. W średniej misce wymieszaj pozostałą mąkę, cynamon, sodę, sól oraz gałkę muszkatołową. Miękkie masło zmiksuj z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym na gładką masę. Stopniowo dodawaj 2 jajka i mieszaj do połączenia się składników. Dołóż połowę mąki z dodatkami, jogurt naturalny i połącz. Wsyp pozostałą mąkę i wymieszaj łyżką.
  3. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Na dnie formy wyłóż 1/2 ciasta, a następnie połowę kruszonki, pozostałe ciasto oraz jabłka.
  4. Wierzch posyp resztą kruszonki. Piecz 60 minut w temperaturze 180 st. C.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

vanilinka

Posty : 17

Przepisy: 627


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE