Dzisiaj jest: Niedziela, 24.06.2018 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Krem budyniowy


11.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 8 łyżek  cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kg  mrożonych porzeczek lub wiśni
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat waniliowy. Ubij trzepaczką na puszystą, jasną masę.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 3 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  3. Gorące mleko wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając. Następnie wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dobrze wymieszaj.
  4. Lekko rozmrożone owoce rozłóż w foremkach na tartaletki. Zalej je masą budyniową. Piecz 35 minut w temperaturze 135 st. C, aż krem zgęstnieje.
  5. Podawaj udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE