Dzisiaj jest: Sobota, 18.11.2017 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

Krem budyniowy


11.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 8 łyżek  cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kg  mrożonych porzeczek lub wiśni
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat waniliowy. Ubij trzepaczką na puszystą, jasną masę.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 3 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  3. Gorące mleko wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając. Następnie wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dobrze wymieszaj.
  4. Lekko rozmrożone owoce rozłóż w foremkach na tartaletki. Zalej je masą budyniową. Piecz 35 minut w temperaturze 135 st. C, aż krem zgęstnieje.
  5. Podawaj udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój rozgrzewający?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE