Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem budyniowy


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 7 - 8 osób


Składniki

  • 4 sztuki jajka
  • 8 łyżek  cukru
  • kilka kropli aromatu waniliowego
  • 2 szklanki  mleka
  • 4 łyżeczki  skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 kg  mrożonych porzeczek lub wiśni
  • cukier puder do posypania

Sposób przyrządzania:

  1. Jajka wbij do miski, dodaj cukier i aromat waniliowy. Ubij trzepaczką na puszystą, jasną masę.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozprowadź 3 łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotuj.
  3. Gorące mleko wlewaj powoli do masy jajecznej, cały czas ubijając. Następnie wlej mąkę ziemniaczaną z mlekiem. Dobrze wymieszaj.
  4. Lekko rozmrożone owoce rozłóż w foremkach na tartaletki. Zalej je masą budyniową. Piecz 35 minut w temperaturze 135 st. C, aż krem zgęstnieje.
  5. Podawaj udekorowane owocami i posypane cukrem pudrem.
Smacznego!


Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE