Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem czekoladowo - waniliowy


04.08.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 450 ml  śmietanki kremówki
  • 6 łyżek  cukru
  • laska wanilii
  • 200 ml  twarożku lub kwaśnej śmietanki
  • 2 łyżeczki  żelatyny
  • 3 łyżki  wody
  • 50 g  czekolady deserowej
    Serca z marmurkowej czekolady
  • nieco stopionej czekolady deserowej
  • nieco stopionej białej czekolady

Sposób przyrządzania:

  1. Do rondla wlać śmietankę i wsypać cukier. Przekroić laskę wanilii wzdłuż i dodać do śmietanki. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień i gotować na małym ogniu przez 2-3 minuty.
  2. Zdjąć rondel z ognia i wyjąć laskę wanilii. Dodać twarożek lub kwaśną śmietankę i wymieszać.
  3. W żaroodpornej misce zalać żelatynę wodą i pozostawić, aby spęczniała. Umieścić miskę na rondelku z wrzącą wodą i mieszać, aż żelatyna się rozpuści. Wlać do masy i wymieszać. Połowę masy przełożyć do drugiej miski.
  4. Roztopić czekoladę deserową, wlać do połowy masy i wymieszać. Przełożyć do czterech szklanych pucharków i wstawić na 15-20 minut do lodówki, aż się zetnie. Resztę masy waniliowej trzymać w temperaturze pokojowej.
  5. Wyjąć pucharki z lodówki. Nałożyć na wierzch masę waniliowa i odstawić do lodówki, aby deser się ściął.
  6. Przygotować ozdoby z czekolady. Stopioną białą czekoladę przełożyć do papierowego woreczka do dekorowania i odkroić czubek. Rozsmarować stopioną czekoladę deserową na arkuszu pergaminu. Zanim stężeje, wycisnąć na wierzchu esy-floresy z białej czekolady. Czubkiem wykałaczki połączyć białą czekoladę z ciemną. Kiedy czekolada jest jeszcze miękka, ostrożnie wcisnąć ozdoby ostrym nożem lub foremką. Następnie schłodzić, żeby stwardniały i przybrać mini deser.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

arus150

Posty : 0

Przepisy: 20


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE