Dzisiaj jest: Wtorek, 19.03.2024 Imieniny: Józefa i Bogdana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Krem karmelowy po francusku


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże jajka
  • 200 ml  mleka
  • 2.5 dag  cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 10 dag  cukru kryształu
  • masło do wysmarowania kokilek

Sposób przyrządzania:

  1. Cukier kryształ wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż do uzyskania karmelu. Gotowy karmel wlej do natłuszczonych kokilek.
  2. Mleko podgrzej. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Ciągle mieszając, wąskim strumieniem wlewaj mleko. Następnie przez drobne sitko wylej powstałą masę do kokilek na stężały karmel.
  3. Kokilki wstaw do naczynia żaroodpornego z wodą (woda powinna sięgać do 1/2 wysokości kokilek). Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Deser podawaj schłodzony.
Smacznego!


Źródło przepisu: przyślij przepis!


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE