Dzisiaj jest: Sobota, 18.01.2020 Imieniny: Piotra i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Krem karmelowy po francusku


22.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże jajka
  • 200 ml  mleka
  • 2.5 dag  cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 10 dag  cukru kryształu
  • masło do wysmarowania kokilek

Sposób przyrządzania:

  1. Cukier kryształ wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż do uzyskania karmelu. Gotowy karmel wlej do natłuszczonych kokilek.
  2. Mleko podgrzej. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Ciągle mieszając, wąskim strumieniem wlewaj mleko. Następnie przez drobne sitko wylej powstałą masę do kokilek na stężały karmel.
  3. Kokilki wstaw do naczynia żaroodpornego z wodą (woda powinna sięgać do 1/2 wysokości kokilek). Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Deser podawaj schłodzony.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE