Dzisiaj jest: Środa, 26.06.2019 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Krem karmelowy po francusku


22.11.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

francuska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki duże jajka
  • 200 ml  mleka
  • 2.5 dag  cukru pudru
  • kilka kropel esencji waniliowej
  • 10 dag  cukru kryształu
  • masło do wysmarowania kokilek

Sposób przyrządzania:

  1. Cukier kryształ wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody. Wstaw na średni ogień i gotuj, aż do uzyskania karmelu. Gotowy karmel wlej do natłuszczonych kokilek.
  2. Mleko podgrzej. Jajka zmiksuj z cukrem pudrem i esencją waniliową. Ciągle mieszając, wąskim strumieniem wlewaj mleko. Następnie przez drobne sitko wylej powstałą masę do kokilek na stężały karmel.
  3. Kokilki wstaw do naczynia żaroodpornego z wodą (woda powinna sięgać do 1/2 wysokości kokilek). Piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  4. Deser podawaj schłodzony.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

sanica

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE