Dzisiaj jest: Piątek, 03.04.2020 Imieniny: Ryszarda i Pankracego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Krem kataloński


07.07.2012
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 1 l  mleka
  • 6 sztuk żółtek
  • 25 dag  cukru pudru
  • 5 dag  mąki kukurydzianej
  • 1 sztuka kawałek cynamonu
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • brązowy cukier trzcinowy do posypania

Sposób przyrządzania:

    Podgrzej 800 ml mleka z cynamonem i skórką cytrynową. Utrzyj żółtka z cukrem na biały, puszysty kogel-mogel. Wlej wrzące mleko do żółtek, energicznie przy tym mieszając. Mąkę rozprowadź w pozostałym mleku, dodaj do ciepłej masy żółtkowej, wymieszaj. Wyjmij cynamon. Masę wlej do garnka po mleku i podgrzewaj, mieszając. Krem nie powinien się gotować, tylko zagęścić. Gotowy krem wlej do żaroodpornych miseczek i ostudź. Rozgrzej grill. Posyp wierzch kremu brązowym cukrem i wstaw pod grill. Wyjmij, gdy cukier się skarmeralizuje.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jakie jest Twoje ulubione danie kuchni włoskiej?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

    Andreas Michalsen

    Wydawnictwo: Muza


    Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE